Henkilö täyttää tiskikonetta keittiössä

Kulutusjousto

Kulutusjousto, tai kysyntäjousto tarkoittaa energiankulutuksen vähentämistä, lisäämistä tai ajallista siirtämistä sen mukaan, miten energiaa on saatavilla, energian hinnan, ja energian tuotannon aiheuttamien päästöjen mukaan. Uusiutuvien energialähteiden osuus kasvaa nopeasti sähköntuotannossa. Sääriippuvaisten uusiutuvien energialähteiden tuotanto vaihtelee paljon, välillä sähköä tuotetaan puhtaasti jopa yli tarpeen, toisinaan sähköntuotanto ei riitä kattamaan kysyntää. Jotta sähköverkko toimii luotettavasti, kysyntä ja tarjonta on pidettävä tasapainossa. Kun puhdasta sähköä tuotetaan runsaasti, sähköä on edullista käyttää ja varastoida esimerkiksi sähköauton akkuun. Toisaalta vähäisen sähköntuotannon hetkinä sähkön käyttöä tulisi vähentää sekä korkean hinnan että sähköntuotannon korkeampien päästöjen vuoksi. Useissa kodeissa seurataankin sähkönhintaa ja suunnitellaan toimia siten, että vältetään suurta sähkönkulutusta kalliiden hintojen tunteina. Tämä on kulutusjoustoa.

Kodeissa kulutusjousto tarkoittaa siis usein muutoksia energiakäyttäytymisessä ja arjen käytänteissä sekä energiaintensiivisten toimien ajoittamista halvan sähkönhinnan ajankohtiin. Tyypillisiä kotien kulutusjoustoesimerkkejä ovat sähkölämmityksen laskeminen työpäivien tai matkojen ajaksi, käyttöveden lämmittäminen yöaikaan, sähkösaunan käytön välttäminen silloin, kun sähkön hinta on hyvin korkea, ja sähköauton lataaminen ajastetusti aamuyön tunteina. Kulutusjoustoa voidaan myös toteuttaa älykkäillä energiaratkaisuilla, kuten energiankulutuksen mittaus- ja ohjausjärjestelmillä, sekä hyödyntämällä omaa aurinkopaneelien tuotantoa ja energiavarastoja. Energiankulutuksen ohjausjärjestelmät optimoivat automaattisesti kodin energiankulutusta sähkönhinnan, sääennusteen ja kodin sähkönkulutus- (ja tuotanto-) profiilien mukaisesti. Automaatiojärjestelmät voivat myös mahdollistaa osallistumisen sähkömarkkinoille missä voi myydä koostettua eli aggregoitua joustokapasiteettia. Sähkönkulutuksen seuranta- ja mittausjärjestelmien avulla voi seurata omaa sähkönkulutusta ja kohdistaa sähkönsäästö- ja kulutuksen ajallisen siirron toimia vaikuttavimpiin kulutuskohteisiin. Automaatiojärjestelmät voivat tarjota myös muita seuranta-, ohjaus- ja turvallisuusominaisuuksia. 

Illustraatio lampusta jossa on keltainen valo. Tämä kuvastaa kulutusjoustoa.

Kulutusjousto kotitalouksissa

Kotitalouden sähkönkulutus ja joustokapasiteetti ovat pieniä verrattuna julkisiin rakennuksiin tai teollisuuteen. Joustokapasiteetti tarkoittaa sen sähkönkulutuksen määrää, mitä voi muuttaa ilman että asuinmukavuus kohtuuttomasti kärsii. Vaikka yhden kotitalouden joustokapasiteetti voi tuntua merkityksettömältä, tuhansien kotitalouksien kulutusjousto on merkityksellistä energiajärjestelmän tasolla. Kotitalouksissa voi edistää kulutusjoustoa ja energiansäästöä kiinnittämällä huomiota paljon energiaa kuluttaviin kohteisiin kuten lämmitykseen, ilmastointiin, sähköauton lataukseen, ja myös vähemmän energiaa kuluttaviin kuten kodinkoneisiin ja valaistukseen. Erityisesti sähkölämmitteisen asunnon lämmityksen ajastuksessa ja ajoittaisessa lämmityksen alentamisessa on suuri kulutusjoustopotentiaali. Jotta tietää milloin on hyvä ajankohta muuttaa (vähentää/lisätä/siirtää) sähkönkulutusta on hyödyllistä seurata sähkönhintaa ja hintaennusteita. Kulutusjouston mahdollistavat automaatiojärjestelmät hyödyntävät monenlaista tietoa, esimerkiksi sähkön hinta, sääennuste, sisä- ja ulkolämpötilat sekä huone- ja/tai kulutuspistekohtaiset energiankulutustiedot.  Automaatiojärjestelmiä on monentasoisia ja -hintaisia kulutuspistekohtaisesta älypistorasiasta koko kodin energiankulutuksen optimointijärjestelmiin.

Yhä useammalla suomalaisella on pörssisähkösopimus, eli sähkönhinta määräytyy vuorokaudeksi kerrallaan sähkömarkkinoiden tuotanto- ja kulutusarvioiden perusteella. Myös aiemmin suosittu yösähkösopimus tukee kulutusjoustoa. Yösähkö, eli niin kutsuttu aikasähkö tarkoittaa sitä, että sähkön hinta on matalampi yön tunneilla kuin päivätunneilla. Koska kodeissa sähkönkulutus on korkeimmillaan aamulla ja työpäivän jälkeisinä tunteina, kulutuksen, esimerkiksi varaavan sähkölämmityksen siirtäminen yöaikaan on hyödyttänyt yösähkösopimuksen omaavia koteja ja tasannut sähkön päiväaikaisia kulutushuippuja.


Lue lisää


fiFinnish
Vieritä alkuun