Hankkeen osallistujat
Tämän konsortiohankkeen osapuolet ovat:
- Oulun yliopisto
- Suomen ympäristökeskus
- Helsingin yliopisto
- Turun yliopisto
- Aalto yliopisto
Hankkeen työpaketit ja niiden vastuutahot
TP1. Kulutusjouston teknis-taloudelliset ratkaisut (Oulun yliopisto)
TP2. Kotitalouksien resilienssi energiamurroksessa (Helsingin yliopisto)
TP3. Ilmastoaiheisia kansalaiskokouksia (Turun yliopisto)
TP4. Kulutusjoustoratkaisujen kokeilut (Syke)
TP5. Kulutusjoustoratkaisujen systeemivaikutusten mallintaminen (Aalto yliopisto)
TP6. Energiamurrospolkujen yhteiskehittäminen (Syke)
Kulutusjouston teknis-taloudelliset ratkaisut
TP1 tarjoaa teknisiä ja markkinaratkaisuja kuluttajille kulutusjouston hallintaan. Arvioimme ja tarkastelemme nykyisiä markkinoilla olevia teknologisia ratkaisuja kotitalouksille. Yhteistyössä Motivan kanssa kehitämme sivuston kuluttajille, joka auttaa päättämään mikä teknologia parhaiten soveltuu heidän olosuhteisiinsa. Pyrkimyksenä on auttaa kuluttajia tehostamaan sähkönkulutusta ja pienentämään sähkölaskuja.
Näytä lisääProjektissa kiinnitetään huomioita myös sähkön tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksiin. Kehitämme algoritmeja, jotka ennustavat sähkön ympäristömittareita. Tämän jälkeen rakennamme alustan näiden ennusteiden välittämiseksi, antamaan kotitalouksille tietoa siitä, kuinka hallita ja optimoida omaa energiankäyttöään ympäristötietoisesti. Tämän älykkään energianhallintatyökalun tehokkuutta tullaan testaamaan useissa kokeiluissa yhteistyössä TP4:n kanssa.
Näytä vähemmänKotitalouksien resilienssi energiamurroksessa
TP2 tarkastelee sitä, miten ja missä olosuhteissa kulutusjoustoratkaisut voivat lisätä yksittäisten kotitalouksien resilienssiä eli muutosjoustavuutta ja vahvistaa aktiivista energiakansalaisuutta reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla. Tässä osaprojektissa tutkimme kotitalouksille tarjottavia kulutusjoustopalveluita lisätäksemme ymmärrystä sosiaalisista, taloudellisista ja poliittisista tekijöistä, jotka mahdollistavat tai estävät kulutusjouston valtavirtaistumisen kotitalouksissa oikeudenmukaisella tavalla.
Näytä lisääTunnistamme energiahaavoittuvuuden riskitekijöitä ymmärtääksemme kotitalouksien muutosjoustoon vaikuttavia asioita.
Tärkeä osa työtä on kartoittaa kotitalouksien periaatteita hyväksyä eri ratkaisujen ehtoja huomioiden energiahaavoittuvat kotitaloudet ja siten potentiaalia ottaa käyttöön kulutusjoustoratkaisuja. Tavoitteena on laatia alustavia ohjeita reilun energiamurroksen edistämiseksi. Arvioimme myös Flaire-projektin tuloksia kotitalouksien muutosjouston arvioimiseksi energiamurroksessa.
Näytä vähemmänIlmastoaiheisia kansalaiskokouksia
TP3 suunnittelee, järjestää ja tutkii kansalaiskokouksia, joiden tavoitteena on edesauttaa reilua energiasiirtymää. Kansalaiskokoukset keskittyvät kestäviin asumisratkaisuihin, jotka hyödyntävät kulutusjoustoa ja energiansäästöä. Tavoitteena on kehittää energiakysymyksiin soveltuvia innovatiivisia puntaroivan kansalaiskeskustelun malleja, jotka sisältävät vuorovaikutusta asiantuntijoiden kanssa ja osallistujien omien kokemuksien reflektiota.
Näytä lisääKansalaiskokoukset järjestetään yhteistyössä ministeriöiden ja paikallishallinnon kanssa, ja ne tarjoavat syötettä politiikkaprosesseihin.
TP3 järjestää myös kyselytutkimuskokeita, joissa tarkastellaan missä määrin kansalaiskokouksien vaikutuksia voidaan skaalata ja missä määrin kansalaiskokoukset voivat toimia luotettuina energiatiedon lähteinä laajemmalle yleisölle. Samalla voimme tarkastella yleisemminkin kansalaisten luottamusta energiaa koskevan tiedon eri lähteisiin.
Näytä vähemmänKulutusjousto-ratkaisujen kokeilut
TP4:ssa toteutetaan tosielämän kokeiluja kulutusjouston toteutuksesta yhteiskunnan eri osa-alueilla ja eri toimijaryhmien parissa. Yhtäällä kokeiluissa tarkastellaan erilaisten käyttäjäryhmien, kuten kuluttajakansalaisten, kuntien ja energiayhtiöiden tiedollisia ja teknisiä valmiuksia toteuttaa kulutusjoustoa eri tavoilla. Toisaalta kokeiluilla halutaan tunnistaa kulutusjouston toteutustapojen vaikutuksia ympäristön ja talouden kannalta.
Näytä lisääKuluttajakansalaisille kohdistetut kokeilut selvittävät automaatiojärjestelmien ja tiedollisen ohjauksen toimintaa erityisesti haavoittuvien ryhmien näkökulmasta. Kuntien ja energiayhtiöiden kokeilut tuottavat uutta tietoa kulutusjouston toteutuksesta energiajärjestelmän tasolla. Kokonaisuutenaan työpaketin tulokset pyrkivät rakentamaan terävämpää kuvaa millä tavoin kulutusjoustoa olisi parasta edistää – ja toisaalta, milloin kulutusjousto ei ole toivottava ratkaisu.
Näytä vähemmänKulutusjouston järjestelmätason vaikutusten mallinnus
TP5 käyttää ja kehittää energiajärjestelmämalleja analysoidakseen, kuinka kysyntäjoustoratkaisut voisivat edistää kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamista. Mallinnusta käytetään myös TP6:ssa, tukena murrospolkujen luomisessa yhdessä sidosryhmien kanssa.
Näytä lisääMallinnuksessa kiinnitetään erityistä huomiota kuluttajien päätöksenteon ja monimuotoisuuden parempaan huomioimiseen kuin miten tämä tyypillisesti tällaisissa malleissa pystytään tekemään. Näin voimme myös paremmin arvioida, miten tietty energiamurros ja sen mukainen kysyntäjoustoratkaisuiden leviäminen saattaisi vaikuttaa eri ihmisryhmiin ja järjestelmän muutosjoustavuuteen.
Näytä vähemmänEnergiamurrospolkujen yhteiskehittäminen
Kulutusjoustojen esteiden purkaminen ja edellytysten luominen on monitahoinen kysymys, joka vaatii laaja-alaista asiantuntemusta kulutusjoustojen teknisistä ratkaisuista ja tiedonsiirtorajapintojen kehittämisestä, hallinnollisista ja lainsäädännöllisistä edellytykistä, kulutusjoustoihin perustuvista liiketoimintamalleista sekä kotitalouksien valmiuksista ja mahdollisuuksista uusien teknologioiden ja toimintamallien omaksumiseen.
Näytä lisääTP6 järjestää murrosareenaprosessin, joka tuo yhteen keskeisiä energia-alan toimijoita ja edelläkävijäyrityksiä sekä kotitalouksien ja kuntien edustajia etsimään keinoja kulutusjoustoon perustuvien energiaratkaisujen vauhdittamiseksi ja valtavirtaistamiseksi.
Murrosareena on menetelmä strukturoidun ja fasilitoidun keskustelun käymiseksi ja dokumentomiseksi. Sen avulla osallistujat voivat kartoittaa tarkasteltavaan ilmiöön liittyviä esteitä ja mahdollisuuksia, luoda jaettuja tavoitteita ja määritellä konkreettisia toimia tavoitteiden saavuttamiseksi.
Näytä vähemmän