Kansalaiskokouksen osallistujavalinta on saatu päätökseen

Kirjoittaja: Oona Ylikoski, tutkimusavustaja Turun yliopisto


Turun yliopiston tutkijoiden järjestämään kansalaiskokoukseen kutsuttiin marraskuussa 2024 8 000 satunnaisesti valittua yli 18-vuotiasta suomalaista. Kutsun vastaanottajat poimittiin satunnaisotannalla Digi- ja väestötietoviraston tietokannasta ja heitä lähestyttiin kirjeitse. Kokoukseen vapaaehtoiseksi ilmoittauduttiin täyttämällä sähköinen kyselytutkimuslomake.

Kutsutuista kyselytutkimukseen vastasi 189 henkilöä, joista 186 ilmoittautui vapaaehtoisiksi kansalaiskokoukseen. Vapaaehtoisten joukosta tutkijaryhmä muodosti kokouksen hyödyntämällä Panelot- järjestelmää. Järjestelmässä algoritmi valitsee satunnaisesti vapaaehtoisten joukosta kutsuttavat siten, että kutsuttavien joukko heijastelee mahdollisimman hyvin koko väestöä ennalta määritettyjen kriteerien osalta. Tässä tapauksessa kriteerit olivat ikä, sukupuoli, asuinpaikka (maakunta) ja koulutustausta. Kiintiöiden avulla pyrittiin siihen, että kokouksessa ovat edustettuina eri väestöryhmät.

Rekrytointi jatkui kutsumalla 70 algoritmin valitsemaa vapaaehtoiseksi ilmoittautunutta. Osa kutsutuista otti vastaan paikan kokouksessa; osa puolestaan joutui peruuttamaan osallistumisensa tai heitä ei tavoitettu. Heidän tilalleen valittiin satunnaisesti mahdollisimman samankaltaiset henkilöt, joista jälleen osa hyväksyi kutsun osallistua. Näin kutsuttiin 13 vapaaehtoista lisää. Tämä menettely toistettiin vielä toisen kerran kutsumalla viisi henkilöä lisää. Monivaiheisen valintamenettelyn jälkeen kokouksen osallistujamääräksi vahvistui 64 henkilöä.

Oheisessa taulukossa on kuvattu kansalaiskokouksen kokoonpano (osallistumisen vahvistaneet henkilöt) sekä koko Suomen aikuisväestö sukupuo­len, iän, asuinpaikan ja koulutuksen mukaan. Suomen väestötiedot ovat vuodelta 2023. Ottaen huomioon kansalaiskokouksen rajallisen koon, sen osallistujajoukko on monien ennalta määritettyjen kriteerien suhteen monimuotoinen. Kansalaiskokouksessa ovat edustettuna kaikki eri ikäryhmät. Maantieteellisesti arvioiden kokouksessa on osallistujia eri puolilta Suomea, ainoastaan Ahvenanmaan ja Pohjois-Karjalan maakunnat eivät ole edustettuina. Miehiä on kokouksen osallistujien joukossa hieman naisia enemmän. Aiempien vastaavien kansalaiskeskusteluiden tapaan korkeakoulutetut ovat osallistujien joukossa selkeästi yliedustettuina.

Taulukko 1 . Kansalaiskokouksen kokoonpano (n) ja edustavuus (%).

Kansalaiskokous kokoontuu 29.1.-16.2.2025 yhteensä kolme kertaa, sekä etäyhteydellä että kasvokkain Helsingissä. Turvallisen keskusteluilmapiirin ja työrauhan takaamiseksi kansalaiskokouksen keskustelut ovat suljettuja yleisöltä.

30.1.2025.

fiFinnish
Vieritä alkuun